Welkom bij de BFOV!

De Belgische Federatie voor Oude Voertuigen vzw heet u van harte welkom op haar website. Als vertegenwoordiger van meer dan 50.000 liefhebbers in België, bieden we u op deze website antwoord op al uw vragen aangaande de oldtimers.

Wetgeving, procedures, stand van zaken van onze politieke dossiers, enz ... u vindt het allemaal hier.

We raden u dan ook aan om deze website toe te voegen aan uw favorieten en om ons geregeld een bezoekje te brengen.


Regelmatig sturen wij een nieuwsbrief via email.

Indien u zich gratis wenst te abonneren op deze nieuwsbrief, stuur dan een email hier.

Welkom

ITALIAN CAR PASSION - La Bella Machina

Van 3 december 2015 tot 31 januari 2016 wijdt het museum Autoworld zijn vierde grote eindejaarstentoonstelling aan 'la bella machina italiana' van de mythische jaren vijftig tot tachtig.

De jaren ’50-’60 van de vorige eeuw vormden zonder enige twijfel de gouden periode van de Italiaanse auto-industrie. Constructeurs zoals Alfa Romeo, Fiat, Lancia, Ferrari, Maserati… en later Lamborghini probeerden elkaar qua technologische vindingrijkheid voortdurend de loef af te steken, waardoor er steeds krachtiger auto’s uit de fabrieken werden gerold. Maar ook designers en carrosseriespecialisten zoals Pininfarina, Bertone, Gandini, Giugiaro, Zagato, Spada, Touring Superleggera… konden nauwelijks de orders volgen – die niet alleen uit eigen land, maar ook van ver buiten de nationale grenzen afkomstig waren. De Italiaanse creaties verwierven vanaf dat moment een ongeëvenaard prestige overal ter wereld. Ook nu nog fascineren sportauto’s uit Italië. Deze voertuigen zijn tegenwoordig niet alleen synoniem van passie, elegantie en dolce vita, maar ook van extremen en hartstochtelijk leven.

Meer weten hierover : www.italiancarpassion.be

Geniet van het speciaal BFOV aanbod op 5 en 6 december 2015 : klik hier


In Wallonië - aanpassing fiscaliteit vanaf 01.01.2016 - definitieve beslissing

Dit bericht is van toepassing op de liefhebbers die in Wallonië wonen!

De BFOV werd op donderdag 12 november 2015 ontvangen op het kabinet van Minister Lacroix.

De Minister blijft bij zijn eerder samengevatte intenties en voorziet geen overgangsmaatregelen voor de momenteel reeds ingeschreven voertuigen tussen 25 en 30 jaar oud.

Daarentegen meldt hij ons dat hij de echte liefhebbers niet wenst te bestraffen en dat hij ten volle bereid is om samen met de BFOV te werken aan het nieuwe oldtimerstatuut bij de overschakeling naar 30 jaar.

In dit nieuw project, dat eerder al werd overhandigd aan het kabinet van Mevrouw de Minister Galant en nog voor het nieuwe Waalse voorstel, stellen wij drie categorieën van voertuigen voor (Youngtimer - Oldtimer - Heritage). Het doel is om de echte liefhebbers te beschermen en niet zozeer het profitariaat. Er zal weldra een vergadering georganiseerd worden op federaal niveau samen met de verschillende regionale overheden, die allen naar het voorstel van de BFOV zullen luisteren. We hopen dan ook om zeer vlug tot een akkoord te komen tussen de federale en regionale overheden.

Van zodra we deze vergadering achter de rug hebben, zullen u meer details kenbaar maken inzake het project van het toekomstig oldtimerstatuut.

Intussen verzoeken we u om het positieve imago van de echte liefhebber te bewaren en om samen sterk te blijven. Bepaalde acties, zoals door een minderheid naar voor geschoven worden, zouden de toekomstige onderhandelingen van de BFOV kunnen schaden.

Om terug te komen op de nieuwe fiscale wetgeving in Wallonië, proberen we een overzicht weer te geven in de vorm van 'vraag en antwoord'.

U kan deze nalezen via : klik hier

Ter herinnering, deze nieuwe wettekst heeft hoegenaamd niets te maken met de overgang naar 30 jaar voor wat de inschrijving onder een O-plaat betreft.

Deze is nog steeds niet gewijzigd en blijft dus mogelijk vanaf 25 jaar. Voor wat betreft de overgang naar 30 jaar, raden we u aan om onze onderhandelingen te volgen via : klik hier


Welkom

Inschrijving van ingevoerde voertuigen in het City Atrium te Brussel :

Op afspraak ! 02/277.35.45.


Mevrouw, Mijnheer,

U wenst een ingevoerd voertuig (dus onbekend bij de DIV) te laten inschrijven aan de DIV-loketten te Brussel: maak een afspraak!

De bij de DIV te Brussel betrokken aangeboden dossiers betreffen hoofdzakelijk ingevoerde voertuigen en deze zijn in het algemeen complexe dossiers waarbij een relatief langere behandelingstijd nodig is.

De oplossing die de wachttijd aan de loketten te Brussel, alsook de stress bij de klanten en de bedienden, zal verminderen is de behandeling op afspraak.

Deze procedure is niet van toepassing voor nieuwe gepersonaliseerde platen.

De afspraak maken :

Tijdens de lanceringsfase, die begint op maandag 9 november 2015, zullen de afspraken telefonisch gemaakt kunnen worden op het nummer 02/277.35.45.

Nadien zal er een online reserveringssysteem in gebruik worden genomen.

Er zal slechts één aanvraagformulier per afspraak behandeld worden én er mogen maximum 2 afspraken per dag gemaakt worden!

De afspraken vinden plaats elke 20 minuten tussen 8u30 en 11u30, en tussen 13u00 en 15u30. Deze uurregeling valt samen met de openingsuren van het DIV callcenter.

Locatie en configuratie :

Er zullen 2 lokalen ter beschikking gesteld worden in het gebouw van de FOD Mobiliteit en Vervoer, Vooruitgangsstraat 56 – 1210 Brussel (op de 8ste verdieping, via de hoofdingang). De Douane zal eveneens aanwezig zijn.

Maximum aantal personen per afspraak : 2 volwassenen.

De huidige DIV- loketten te Brussel blijven de zogenaamde “niet via internet uitvoerbare” aanvraagformulieren behandelen (gebruikte motorfietsen, oldtimers, transitplaat, CD- plaat, …).

De provinciale DIV- antennes blijven de aanvraagformulieren voor ingevoerde voertuigen behandelen zoals ze altijd hebben gedaan.

Opgelet, enkel de aanvraagformulieren voor ingevoerde voertuigen waarbij allenodige documenten aanwezig zijn worden behandeld.

Ter herinnering, voor een gebruikt ingevoerd voertuig moet het aanvraagformulier;

- een douanevignet 705, een BTW attest, een attest van de technische keuring (uitgezonderd indien de titularis in het buitenland dezelfde was), en een verzekeringsvignet bevatten;

- vergezeld zijn van het origineel, volledig buitenlands kentekenbewijs;

- vergezeld zijn van een kopie van de aankoopfactuur.

- Het gelijkvormigheidsattest is niet verplicht maar vergemakkelijkt de procedure.

Voor een nieuw ingevoerd voertuig moet het aanvraagformulier;- vergezeld zijn van het gelijkvormigheidsattest of een duidelijk leesbare kopie hiervan.
Voor meer details, met name de uit het G-H Luxemburg ingevoerde voertuigen, zie de link naar onze website :

http://mobilit.belgium.be/nl/wegverkeer/inschrijving/geimporteerd

Team DIV


Welkom

Touring - Opleidingen - Nieuwe planning 2015-2016

De nieuw planning van de opleidingmodules voor het seizoen 2015-2016 is klaar. Er werden ook een aantal nieuwe opleidingen voorzien. Voor alle info : martine.mahieu@touring.be.

Klik hier om het volledige programma te raadplegen


Welkom

Touring Check Days - Nieuwe planning

De nieuw planning van de oldtimercheckdays is beschikbaar.

Zaterdag 28/11/2015 tussen 08.30 en 18.00 uur

Zaterdag 19/03/2016 tussen 08.30 en 18.00 uur

Locatie : Touring Competence Center - Brits Tweedelegerlaan 625 - 1190 Brussel

Details : klik hier

Voor alle info : martine.mahieu@touring.be.

RACB
Touring
Autoworld
MARSH
Federauto
FEBIAC
Qteam
Holidea
AutoScout24
IEA - IAE
BFOV - FBVA - Postbus 48 - 3130 Begijnendijk - Tel.: 0495/38.98.12 - sec@bfov-fbva.be

BFOV - FBVA
Postbus 48
3130 Begijnendijk
Tel.: 0495/38.98.12
sec@bfov-fbva.be