ENQUETE GREENTIMERS - STANDPUNT BFOV

Geacht lid

Ingevolge de onlangs verstuurde enquête betreffende de ‘Greentimers’, oldtimers voorzien van een elektrische motor, mocht de BFOV een groot aantal reacties ontvangen.

Het feit dat er een groot aantal reacties ontvangen werden, duidt erop dat onze berichten gelezen worden.

Zoals bij elke peiling, zijn er liefhebbers totaal tegen het idee dat er oldtimers voorzien zouden worden van een elektrische motor in plaats van de verbrandingsmotor, anderen daarentegen zijn dan wel weer gewonnen voor het idee naar de toekomst toe.

De enquête werd weliswaar door de federatie verstuurd, maar het is niet de bedoeling van de BFOV om dergelijke ombouw te promoten, want we staan in voor de bescherming van het patrimonium waarvoor wij dagdagelijks werken.

Anderzijds kunnen we u melden dat we meer en meer vragen ontvangen van liefhebbers die hun oldtimer wensen om te bouwen, zoals de remmen, de ophanging, maar ook de ombouw naar een elektrische motor, enz … Vele van deze vragen hebben betrekking op de Low Emission Zones, waar sommige liefhebbers liever met een elektrische oldtimer zouden willen rijden om deze zones te kunnen betreden.

Het doel van de BFOV was gewoonweg om de temperatuur te meten bij de liefhebbers teneinde het debat grondig en intern te kunnen bespreken. We zijn er ons wel degelijk van bewust dat het ombouwen van al onze oldtimers naar elektrische voertuigen, hoegenaamd niet zal bijdragen tot de verbetering van de luchtkwaliteit, temeer omwille van het feit dat de batterijen ook moeten geproduceerd worden.

De BFOV en Greentimers zullen de resultaten van deze enquête grondig bestuderen en van zodra deze beschikbaar zijn, zullen we hierover communiceren.

Peeter Henning

CEO BFOV


HOT NEWS

LOW EMISSION ZONE ANTWERPEN

Op dinsdag 23 oktober 2018 werd de rechtszaak behandeld voor de politierechtbank van Antwerpen. De uitspraak wordt verwacht op 20 november 2018. We houden u uiteraard verder op de hoogte


Welkom bij de BFOV!

De Belgische Federatie voor Oude Voertuigen vzw heet u van harte welkom op haar website. Als vertegenwoordiger van meer dan 50.000 liefhebbers in België, bieden we u op deze website antwoord op al uw vragen aangaande de oldtimers.

Wetgeving, procedures, stand van zaken van onze politieke dossiers, enz ... u vindt het allemaal hier.

We raden u dan ook aan om deze website toe te voegen aan uw favorieten en om ons geregeld een bezoekje te brengen.

Regelmatig sturen wij een nieuwsbrief via email.

Indien u zich gratis wenst te abonneren op deze nieuwsbrief, stuur dan een email hier.

Brandstoffen: nieuwe etiketten vanaf 12 oktober

Welkom

Vanaf 12 oktober verschijnen er nieuwe etiketten op de brandstofpompen. Europa wil dat de aanduidingen overal in Europa gelijk zijn, en daarom verdwijnen de klassieke benamingen ‘Super 95’ en ‘Diesel’.

Heb jij aan de pomp ooit al de verkeerde brandstof getankt? Je zou niet de eerste automobilist zijn die deze vergissing maakt. In de toekomst moet de Europese richtlijn 2014/94/EU dat probleem oplossen. Overal in de Europese Unie verschijnen er vanaf 12 oktober namelijk nieuwe brandstofstickers op de pompen. Op termijn moet je gewoon kijken of het etiket op jouw voertuig overeenstemt met de sticker op de pomp die je wil gebruiken.

Lees meer ...


PERIODIEKE KEURING VOOR OLDTIMERS

De Waalse regering heeft een gunstigere beslissing genomen inzake de periodieke keuring voor oldtimers.

Europa nam de beslissing om in alle lidstaten een periodieke keuring in te voeren voor alle voertuigen die zich op de openbare weg bevinden, de oldtimers inbegrepen. De aangepaste Waalse tekst is het gevolg van de Europese Richtlijn 2014/45.

Ter herinnering, de technische controle is bedoeld om de vitale veiligheidsorganen te controleren en om na te gaan of de voertuigen geen gebreken vertonen die de veiligheid van de bestuurders en van derden in gevaar zouden kunnen brengen.

De Belgische Federatie voor Oude Voertuigen (BFOV) en de verschillende keuringcentra werden geraadpleegd in het kader van deze beslissing.

Klik hier om de details te lezen

Vlaams Gewest - Oldtimerkeuring - wijzigingen vanaf 20 mei 2018

Zoals we reeds lang aangekondigd hebben, zal in Vlaanderen vanaf 20 mei 2018 de periodieke keuring voor oldtimers ingevoerd worden. Wallonië en Brussel volgen eerstdaags van zodra de publicatie in het Belgisch Staatsblad gebeurde.

De onderhandelingen met de drie Gewesten waren niet simpel, maar we zijn tevreden met het resultaat. Oorspronkelijk dienden alle oldtimers vanaf 30 jaar oud om de twee jaar naar de keuring te gaan maar we hielden voet bij stuk om de oldtimers van meer dan 50 jaar een langere periodiciteit toe te kennen.

Velen zullen zich afvragen waarom we niet voor een totale uitzondering gegaan zijn. Sinds 2008 zijn we voorstander van een periodieke keuring en onze eerder georganiseerde vrije keuringsdagen hebben uitgewezen dat heel wat oldtimers (+/- 70 %) zowel kleine als grote gebreken vertoonden die de veiligheid van de eigenaar en deze van derden in het gedrang zouden kunnen brengen. Door deze periodieke keuring in te voeren, zullen we meer verkeersveilige oldtimers krijgen, dit zal het imago van de echte oldtimerliefhebber alleen maar ten goede komen. Hierdoor zullen we onze hobby naar de toekomst toe nog lang kunnen uitoefenen.

Klik hier om alle details te vernemen


QTEAM - ACTIE 2018

BFOV-FBVA en Q Team dragen bij tot uw veiligheid op de weg ...

Voor uw veiligheid, Q TEAM kan u bijstaan om de juiste bandenkeuze te maken zowel voor winter als zomer.
Q Team beschikt over een heel breed gamma banden, en voor ieders budget.
Onze Q Team receptionisten zullen u met raad en daad bijstaan om voor u het geschikte product uit te zoeken dat overeenstemd met de beste criteria zoals de wegligging, het aantal kilometers, de remafstand, prijs en veiligheid.

Q Team biedt aan uw personeelsleden uitzonderlijke bandenprijzen aan, via zijn 98
bandencentrales in België.
De toegekende korting ligt tussen 10 % en 50 % naargelang het gekozen merk en is
seizoens gebonden (winter/zomer).
Een extra korting van 12 € btw inclusief op de montage per band wordt toegekend als
men één van de voorgestelde merken kiest tijdens de voorgestelde data hieronder :
Vanaf 01/01 tot 31/04 : Op bandenmerken VREDESTEIN / APOLLO
Vanaf 01/05 tot 31/07 : Op bandenmerken GOODYEAR / DUNLOP / FULDA
Vanaf 01/08 tot 31/10 : Op bandenmerken BRIDGESTONE / FIRESTONE
Vanaf 01/11 tot 31/12 : Op bandenmerken CONTINENTAL / UNIROYAL / SEMPERIT

Klik hier om de voordeelbon af te drukken


Welkom

Inschrijving bromfietsen - Nieuwe procedure

De regularisatieperiode om een bromfiets in te schrijven werd beëindigd op 11.12.2017.

Tot op heden werd er door de FOD Mobiliteit en Vervoer nog geen duidelijke procedure bepaald en was er tevens een onduidelijkheid of de eigenaar al dan niet een vignet 705 moest hebben of niet om zijn bromfiets te kunnen inschrijven.

De BFOV heeft aangedrongen bij het kabinet van de Federale Minister voor Mobiliteit F. Bellot, teneinde instructies te ontvangen om onze leden correct te informeren. De BFOV heeft eveneens gevraagd om de procedure zo eenvoudig mogelijk te houden en dit zonder al te veel administratieve kopzorgen.

Vandaag, 23.01.2018 mochten we het definitieve antwoord ontvangen, zijnde een nieuwe procedure die van toepassing is vanaf 24.01.2018.

Concreet gezien, wordt dezelfde procedure behouden als tijdens de regularisatieperiode:

Klik hier om de procedure te raadplegenRACB
Touring
Autoworld
MARSH
Federauto
FEBIAC
Qteam
AutoScout24
IEA - IAE
Spa Six Hours
BFOV vzw - Brits Tweedelegerlaan 625 - 1190 Brussel - Tel : 02 377 13 46 - Fax : 02 377 44 56

BFOV vzw

Brits

Tweedelegerlaan 625
1190 Brussel
Tel : 02 377 13 46
Fax : 02 377 44 56

sec@bfov-fbva.be