Low Emission Zone - Brussel 17/03/2010


Laatste update 18.06.2015

Inleiding

We vernemen op 17.03.2010 dat de Staatssecretaris Bruno De Lille (Groen!) een tolheffing wil invoeren op milieuonvriendelijke wagens in de hoofdstad door :

 • Aanpassing verkeersbelasting en de belasting op inverkeersstelling naargelang de uitstoot
 • + kilometerheffing tegen 2013 

Stappen BFOV

De BFOV heeft onmiddellijk navraag gedaan bij verschillende andere federaties en blijkt dat dit voorstel reeds gecounterd werd door verschillende politiekers.

Reactie Bruno De Lille

Bruno De Lille meldt in zijn nieuwsbrief dat niettegenstaande de politieke tegenwind van zijn plan, hij toch zal doorgaan met de herwerking van het IRIS2-plan.  Zie reactie hierna:

Krijtlijnen voor mobiliteit van de toekomst

Afgelopen dagen was er in de pers aandacht voor het IRIS2-plan. Het plan, van de hand van Bruno De Lille, Staatssecretaris voor Mobiliteit, is het mobiliteitsplan voor het Brussels Gewest voor de komende jaren. De doelstelling: van Brussel een aangename stad om te leven en te werken maken. Hoe dat precies gerealiseerd zal worden, zal binnenkort blijken. Dat het Brussels Gewest zucht onder de mobiliteitsproblemen, hoeft geen betoog. Fileproblemen van 6 tot 10 uur 's morgens, te veel fijn stof, bussen en trams die vast zitten in het verkeer,... Om die problemen aan te pakken, werkt Bruno De Lille aan een geüpdate IRIS2-plan. Dit zal een aangepaste versie van het IRIS2-plan dat in eerste lezing werd goedgekeurd door de vorige Regering zijn maar wordt nu aangepast aan de resultaten van het openbaar onderzoek en het Regeerakkoord 2009-2014.

Het nieuwe IRIS2-plan moet voor Staatssecretaris Bruno De Lille een antwoord bieden op de mobiliteitsproblemen van ons Gewest. De Brusselaars hebben recht op een stad waar het aangenaam leven en werken is. Een stad die economisch sterk staat, waar levenskwaliteit voorop staat. Met meer van hetzelfde kunnen we die doelstellingen niet realiseren.

Daarom werkt Staatssecretaris De Lille de komende weken samen met de andere leden van de Regering aan een gedragen en realistisch plan. Het plan zal uiteraard een aantal nieuwe pistes bevatten, althans voor Brussel. Andere Europese steden geven vandaag al het goede voorbeeld, denk maar aan Stockholm, Parijs, Kopenhagen of Bordeaux. Maatregelen die hun positieve effect al hebben bewezen in andere grootsteden, verdienen immers ook een kans in het Brussels Gewest. 

Huidige situatie

Het is wachten op concrete plannen en voorstellen

 

Uw mening

U wenst graag te reageren op dit politiek dossier?  Wij proberen rekening te houden met alle suggesties en reacties.

Gelieve onderstaande velden zo goed mogelijk in te vullen aub.

 1. Identificatienummer BFOV
 2. Naam (verplicht)
 3. Voornaam (verplicht)
 4. Geboortedatum
 5. Rijksregisternummer (zie verso identiteitskaart)
 6. Straat + nummer
 7. Postcode (verplicht)
 8. Gemeente (verplicht)
 9. E-mail (verplicht)
 10. Telefoon
 11. Fax
 12. GSM
 13. Lid van een club
 14. Zo ja, welke club?
 15. Eventueel 2e club
 16. Inschrijven e-newsletter
 17. Uw feedback/reactie (verplicht)
 18. Anti-spam controle 6  + 4  =   (*)
 19.  

« Terug naar het overzicht

RACB
Touring
Autoworld
MARSH
Federauto
FEBIAC
Qteam
AutoScout24
IEA - IAE
Spa Six Hours
BFOV vzw - Pastoor Cooremansstraat 3 - 1702 Groot-Bijgaarden - Tel : 02 377 13 46 - Fax : 02 377 44 56

BFOV vzw

Pastoor

Cooremansstraat 3

1702 Groot-Bijgaarden
Tel : 02 377 13 46
Fax : 02 377 44 56

sec@bfov-fbva.be