Brexit nadert

Brexit nadert – wat zijn de gevolgen?

De BREXIT nadert en dit zal een aantal gevolgen hebben voor onze samenleving, meer bepaald voor wat betreft de invoer van wisselstukken, voertuigen, …  Details hieromtrent zullen later nog volgens eens er effectief een ‘eventueel’ handelsakkoord tot stand zal komen.

Maar wat met oldtimers die eigendom zijn van Belgen maar die nog ingeschreven zijn in de UK met de originele Engelse nummerplaten?

We vroegen juridisch advies bij Deloitte en hieronder het antwoord.

Naar onze mening zal de eigenaar van de oldtimer met UK-nummerplaten de eigendom van het voertuig niet verliezen omwille van Brexit.

Wij nemen aan dat de eigenaar van het voertuig steeds beschikt over een geldig aankoopbewijs en hij tevens de betaling uitvoerde.

Indien de eigenaar na Brexit de wagen wenst in te schrijven in België, zal de eigenaar dezelfde procedure moeten doorlopen als de inschrijving van een voertuig afkomstig uit een derde land.

Dit houdt in dat de eigenaar in eerste instantie zijn wagen moet aangeven bij de Belgische douane. Hierbij kan beroep gedaan worden op een douanevertegenwoordiger die voor de eigenaar de formaliteiten kan vervullen.

Er zal in dat geval een invoeraangifte (Enig Document) moeten worden ingediend en er zullen invoerrechten (10%) en invoerbtw (21%) verschuldigd zijn. Daarnaast zal er een E705 vignet aangevraagd moeten worden.

Als onderliggende documenten zal de eigenaar zijn aankoopbewijs, eventuele andere handelsdocumenten en het buitenlands kentekenbewijs moeten kunnen voorleggen.

Voor wat de te betalen invoerrechten en invoerbtw betreffen, kunnen wij meedelen dat verlaagde btw-tarieven (6%) en een nul-invoertarief van toepassing kunnen zijn onder voorwaarden voor de invoer van oldtimers.

Na de invoer zal de wagen een technische keuring moeten ondergaan.

Indien deze stappen overlopen werden kan de wagen ingeschreven worden bij de DIV.

Hierbij zullen volgende documenten beschikbaar moeten zijn:

  • Roos aanvraagformulier te bekomen bij de technische keuring
  • Geldig keuringsbewijs
  • Origineel inschrijvingsbewijs
  • Douaneformulier E705
  • Kopie aankoopbewijs
  • Vignet verzekeraar

Momenteel geldt er nog steeds een vrij verkeer van goederen, dwz dat er geen invoerrechten betaald moeten worden voor goederen afkomstig van binnen de Europese Unie. Wacht dus niet tot de Brexit een feit is om geen onnodige kosten te hebben.

U hebt nog vragen : enkel via email doorsturen aub – sec@behva.be

Lees ook : Procedure Invoer oldtimer

Peeter Henning

CEO BFOV