VERZEKERING

Hieronder beantwoorden we een aantal algemene vragen inzake de verzekeringen voor oldtimers. Klik op de vraag en het antwoord komt tevoorschijn.

Zal de verzekering dekking geven voor een ongeval veroorzaakt door een voertuig zonder technische keuring?

De wetgeving inzake de motorvoertuigenverzekering (BA genaamd, gezien ze de Burgerlijke Aansprakelijkheid van de bestuurder verzekerd) verplicht de verzekeraar ertoe om het slachtoffer van een ongeval, veroorzaakt door de verzekerde, te vergoeden.

Deze verplichting is eveneens van toepassing indien de bestuurder van een voertuig een zware fout begaan heeft (rijden onder invloed, zonder rijbewijs, …).

Buiten deze hypothese, en in de beperkte gevallen opgesomd in de wet, kan de verzekeraar zich keren tegen de verzekerde en de uitbetaalde gelden, ten voordele van het slachtoffer, terugvorderen.  Hij stelt een daad van regresvordering.

 De wet voorziet dus dat de maatschappij kan terugvorderen van de verzekerde in het geval, dat tijdens het ongeval, het voertuig niet voorzien was van een geldig schouwingsbewijs en dat de verzekerde niet kan aantonen dat er geen causaal verband is tussen de staat van het voertuig en het ongeval.

Er is geen enkel causaal verband tussen een ongeval en het feit dat het voertuig   tijdens de keuring werd afgekeurd voor de CO-test. Er bestaat ook geen causaal verband tussen een ongeval op een droog wegdek en een voertuig waarvan de insnijding van de banden te weinig was. Daarentegen zal de verzekerde het moeilijk hebben om uit te leggen dat er geen causaal verband zou bestaan indien het voertuig afgekeurd werd als gevolg van een probleem met de reminrichting.

Het bewijs zal heel moeilijk te leveren zijn indien het voertuig ingeschreven is onder het statuut “Oldtimer” en geen groene kaart van de keuring bezit.


 

Hoe kies ik een goede verzekering?

Uiteraard bieden de verschillende verzekeringsmaatschappijen oldtimerverzekeringen aan met soms bepaalde voorwaarden die nageleefd moeten worden. Je  dient je eerst goed in te lichten bij de verzekeringsmaatschappijen om deze voorwaarden te kennen, maar ook om de beperkingen in het gebruik van de oltimer te kennen.  Kijk niet naar de premie die je zal moeten betalen en kies niet onmiddellijk de goedkoopste verzekering.

De Belgische Federatie voor Oude Voertuigen vzw heeft in het verleden alle oldtimerverzekeringen onder de loep genomen.  Nadien heeft ze zelf een voorstel geformuleerd om een verzekering op maat te bekomen voor de oldtimerliefhebbers. 

In 1994 werd The Classic Car Insurance® tot stand gebracht, een echte verzekering op maat voor de oldtimer.  In 2015 heeft de BFOV reeds meer dan 30.000 oldtimers verzekerd bij AXA via de makelaar MARSH NV.


 

Wat zijn de grote voordelen van de BFOV-verzekering?

Het verzekeringsproduct werd ontwikkelt door oldtimerliefhebbers die weten wat we allemaal als oldtimerbezitter nodige hebben. 

Klik hier om de voordelen te raadplegen.


 

Waar vind ik de voorwaarden van de BFOV verzekeringen?

Gezien het zeer uitgebreid is aan waarborgen, van een gewone verplichte BA-verzekering tot en met de meest complete omnium, hebben we op onze website een afzonderlijke rubriek aangemaakt.

Klik hier om deze rubriek te raadplegen.


 

Momenteel elders verzekerd? Vanaf wanneer kan ik overschakelen naar de verzekering van de BFOV?

Uiteraard is dit allemaal wettelijk geregeld.  Er zijn twee mogelijkheden om uw huidige polis op te zeggen

1. Minstens drie maanden voor de vervaldag kan je je huidige polis opzeggen door middel van een aangetekend schrijven.  Onze makelaar MARSH kan deze opzegging voor u doen van zodra u de beslissing genomen heeft om via hen een verzekering af te sluiten.  Indien u dit zelf wenst te doen, hebben we voor u een typebrief klaargemaakt.  Klik hier om deze te raadplegen.

2. Indien u een nieuwe betalingsaanvraag ontvangt en u merkt dat de premie hetzij verhoogde of verlaagd werd en dit zonder uw voorafgaandelijke toestemming, dan heeft u het recht om onmiddellijk de opzegging door te voeren.


 

Waar vind ik een club die aangesloten is bij de BFOV om van de verzekering te kunnen genieten?

Heel simpel, we hebben een zoekmodule op onze website waar u een club in uw regio of voor het merk van voertuig kan terugvinden.  Het is een beetje aan clubshopping doen maar na enkele minuten ben je zeker al bij de een of andere club terecht gekomen.

Klik hier om de zoekmodule te raadplegen.


 

U hebt geen antwoord gevonden op uw vraag? Help ons deze rubriek aan te vullen en stel hieronder uw vraag, we zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Vul onderstaand formulier in:

 1. Vraag omtrent:


 2. Identificatienummer BFOV
 3. Gewenste taal
 4. Naam (verplicht)
 5. Voornaam (verplicht)
 6. Geboortedatum
 7. Rijksregisternummer (zie verso identiteitskaart)
 8. Straat + nummer (verplicht)
 9. Postcode (verplicht)
 10. Gemeente (verplicht)
 11. E-mail
 12. Telefoonnummer
 13. Fax
 14. GSM
 15. Lid van een club?
 16. Zoja, welke club?
 17. Eventueel 2e club
 18. Inschrijven e-newsletter?
 19. Uw bericht @ BFOV
 20. Anti-spam controle 2  + 3  =   (*)
 21.  

RACB
Touring
Autoworld
MARSH
Federauto
FEBIAC
Qteam
AutoScout24
IEA - IAE
Spa Six Hours
BFOV vzw - Pastoor Cooremansstraat 3 - 1702 Groot-Bijgaarden - Tel : 02 377 13 46 - Fax : 02 377 44 56

BFOV vzw

Pastoor

Cooremansstraat 3

1702 Groot-Bijgaarden
Tel : 02 377 13 46
Fax : 02 377 44 56

sec@bfov-fbva.be