Het nieuwe inschrijvingsbewijs 01/09/2013


Het nieuwe inschrijvingsbewijs

Inleiding

Sinds 1 september 2013 bestaat het inschrijvingsbewijs (IBW) uit twee delen. Elk deel zal apart bijgehouden worden, één deel “voertuig” en één deel “thuis”.

Voor elke tweedelig IBW zal een bedrag van 26 € dienen te worden betaald aan de postbode van Bpost. Het is mogelijk om de verzending van een IBW op te volgen.  Het wordt enkel geadresseerd aan het officieel adres van de titularis (geen tweede leveringsadres). 

De BFOV is tevreden met het initiatief van de Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet, die dit lang verwachte nieuw inschrijvingsbewijs heeft ingevoerd, vooral om de strijd aan te gaan tegen de diefstal van de oldtimer want deze hebben allemaal een zekere waarde.

WAAROM?

Een inschrijvingsbewijs in twee delen, zoals het mogelijk wordt gemaakt door de Europese regelgeving, sluit mogelijke praktijken van autozwendel uit! De diefstal van een document uit een voertuig laat niet langer tot dat een ander voertuig met dit document ingeschreven kan worden. 

HOE?

Het kentekenbewijs (CIM) zal uit twee delen bestaan : één deel voor in het voertuig en een ander deel dat thuis bewaard moet worden. Bij ontvangst van beide zal de titularis de delen voorzichtig afknippen. Beide delen samen zullen nodig zijn voor de verkoop, de inschrijving en de herinschrijving van een voertuig. De twee elementen samen vormen één document en dragen hetzelfde veiligheidsnummer. 

GEVOLGEN?

 • Dit is van toepassing op alle IBW-aanvragen, ook duplicaten en ook voor een adreswijziging. Bij elk contact met de DIV dienen de twee delen bij de aanvraag tot inschrijving te worden gevoegd.
 • Beschadigde IBW worden niet omgeruild in DIV antennes zoals dat wel mogelijk is met beschadigde kentekenplaat. Dus : een nieuw IBW en geen nieuwe kentekenplaat.
 • In geval van verlies/diefstal van één deel van de CIM, moet een verklaring worden afgelegd bij de Politie. Zij gaat over tot de seining van het volledige document. Men moet vervolgens een duplicaat aan de DIV aanvragen aan de hand van de verklaring afgeleverd door de Politie, vergezeld met het nog resterende deel.
 • Geen enkele aanvraag tot kopie zal worden aanvaard, zelfs indien de kopie beschadigd is en zelfs indien de aanvraag in behandeling is. Dus : het nieuwe IBW en geen nieuwe kentekenplaat.
 • Voor de leasingmaatschappijen brengt de invoering van het tweedelige IBW met zich mee dat het niet langer mogelijk is om een kopie voor leasing te ontvangen. De mogelijkheid om een kopie voor leasing aan te vragen in de WebDIV applicatie zal vervallen.
 • Ter herinnering, de vermelding “Dit certificaat is geen eigendomsbewijs van het voertuig” is een vermelding die verplicht is geworden ingevolge een Europese richtlijn, teneinde te verduidelijken of het IBW een eigendomstitel inhoudt: in België, is dit niet het geval. 

BIJ DE TECHNISCHE KEURING ?

 • Bij een periodieke keuring volstaat het deel “voertuig”, want alle gegevens op het deel “thuis” en het deel “voertuig” zijn hetzelfde.
 • Bij een keuring voor verkoop dienen de twee delen te worden voorgelegd.
 • Bij wijziging van voertuiggegevens volstaan de aanvraag tot inschrijving en het deel “voertuig” van het inschrijvingsbewijs.

AFLEVERING

 • Tegen betaling van 26 € aan de postbode van Bpost enkel op het officieel adres van de aanvrager.
 • In geval van afwezigheid zal de postbode een afwezigheidsbericht achterlaten en blijft het IBW 15 dagen lang beschikbaar in het lokale postkantoor of postpunt.
 • Na 15 dagen zal het IBW worden teruggestuurd naar de DIV – Brussel. Men kan het kentekenbewijs komen ophalen bij de DIV-Brussel tegen betaling (uitsluitend via bancontact). 

Hoe kan je een nieuw inschrijvingsbewijs in twee delen bekomen voor een voertuig dat momenteel is ingeschreven?

De procedure is heel eenvoudig en identiek aan de aanvraag van een beschadigd IBW. 

Hieronder de administratieve stappen (= zonder technische keuring) die gevolgd moeten worden:

- er moet een aanvraag tot inschrijving ingevuld worden (roos formulier) via uw verzekeringsmakelaar.

- noteer de vermelding 'Duplicaat IBW' in het vakje X10

- voeg het te vervangen IBW toe (Opgelet: niet mogelijk via WebDiv wat vertragingen in de verwerking teweeg kan brengen).

- de verzekeringsmakelaar stuurt het aanvraagformulier samen met het oude IBW naar de DIV te Brussel die de aanvraag zal behandelen.

- Bpost levert bij u thuis het nieuwe IBW af

- U betaalt 26 EUR aan de postbode van Bpost.

 Vergeet nadien niet om het deel 'Thuis' op een veilige plaats op te bergen.

« Terug naar het overzicht

RACB
Touring
Autoworld
MARSH
Federauto
FEBIAC
Qteam
AutoScout24
IEA - IAE
Spa Six Hours
BFOV vzw - Pastoor Cooremansstraat 3 - 1702 Groot-Bijgaarden - Tel : 02 377 13 46 - Fax : 02 377 44 56

BFOV vzw

Pastoor

Cooremansstraat 3

1702 Groot-Bijgaarden
Tel : 02 377 13 46
Fax : 02 377 44 56

sec@bfov-fbva.be